van kleileek naar kleiwijze

van kleileek naar kleiwijze

van kleileek naar kleiwijze

Over een kleine 4 weken ben ik, Leah Houweling, dan toch echt klaar met de opleiding tot keramist. Wat is het snel gegaan zeg. Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik mijn eerste stappen als kleileek zette in het schoolgebouw aan de Winterdijk in Gouda. Onzeker, want ik had op dat moment weinig ervaring met de klei. Een asbak kleien, een duimenpotje vormen of een kaarsenstandaard voor Kerst kleien op de lagere school, veel meer ervaring had ik echt niet. Voordat de opleiding startte heb ik nog een “draaidriedaagse” gevolgd om toch een beetje beslagen ten ijs te komen. Mijn eerste stappen naar kleiwijze

Start opleiding

September 2015 schrijven we als de opleiding werkelijk start: elke woensdag reis ik met de trein van Rotterdam naar Gouda. Mijn rugtas vol gereedschap en theorieboeken en enorm enthousiast!. De ene week heb ik les in handvormen, de andere week les in draaien op de draaischijf. Ik heb 2 fijne docenten die beiden veel ervaring hebben in het werken met de klei en  ik  weet nu al dat ik er veel ga leren!  Al snel ervaar ik naast het therapeutische gevoel van mijn handen in de klei ook enorme frustratie. En dan vooral wat betreft het werken op de draaischijf. Want dat is echt niet zo makkelijk als het lijkt.

logboeken
logboeken

Logboek

Tijdens de opleiding heb ik een prachtig logboek bijgehouden met veel tekst en foto’s erbij. In dit blog wil ik regelmatig een stukje schrijven over mijn ervaringen met de klei tijdens de opleiding. De momenten van frustratie, maar ook de momenten waarop opeens alles lijkt te lukken en er als vanzelf mooie werkstukken ontstaan.

Straks (in mei 2018) ben ik klaar met de opleiding en ik weet nu al dat ik de school en de klasgenoten ontzettend ga missen en het lijkt me zo leuk om nog eens terug te kijken naar 3 fantastisch leuke en mooie jaren. Ik kan best zeggen dat ik in die 3 jaar wijs in de klei ben geworden, de naam “kleiwijze” is niet voor niets gekozen als naam voor mijn blog.

mijn eerste kommetje
mijn eerste kommetje
zelfs met signatuur
zelfs mét signatuur

 

You may also like

4 comments

  1. Gefeliciteerd met deze kleiwijze, wat leuk om te lezen en wat ben ik blij dat ik jouw kleimaatje mag zijn! Wat beleven wij een plezier samen op school en dat blijven we de komende jaren ook doen buiten school!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen