Een gewaarschuwd mens

mooie breuk

Inmiddels is het mei en de kast puilt uit van de werkstukken die straks een plekje zullen gaan krijgen op de examentafel. Het is echt héél spannend vind ik! Omdat ik denk dat sommige stukken nóg beter kunnen ben ik steeds weer aan het draaien: grote kommen van minimaal 25 cm doorsnee, mét een mooie ronde bodem vind ik nog steeds een behoorlijke uitdaging. Ik kan wel een winkeltje gaan beginnen in kommen en schalen, zoveel staan er op de plank te drogen of inmiddels klaar in de kast. En tja, soms gaat er ook wel eens iets fout……begin mei had ik een prachtige kom en heel mooi bord gedraaid. Beiden voldeden perfect aan de exameneisen: de kom was 29 cm doorsnee, met een mooie ronde bodem en het bord was 34 cm. Ook de decoratie met sgraffito, waarbij je het leerharde werkstuk met een engobe (een gekleurde kleislib) inkwast en bewerkt dmv inkrassen, zag er heel mooi uit. Wat was ik trots!

Ik vulde de oven voor de eerste stook, helemaal bovenin kwamen de kom en de schaal. Het blijft altijd een tikje spannend, iedere keer dat je de oven aanzet al heb je al honderd keer gestookt.        Toen de oven voldoende was afgekoeld om het deksel op te tillen voor een sneak peak schrok ik me rot: grote en kleine stukken gebarsten aardewerk en rood gruis en stof waar je maar keek. de tranen stonden bijna in mijn ogen. Ik kon de oven niet verder openen omdat de temperatuur nog niet laag genoeg was dus ik had tijd genoeg om te bedenken wat er gebeurd zou kunnen zijn. Luchtbel in het werk? Werk niet goed gedroogd? En wat zou er nog meer kapot gegaan zijn, behalve de kom en schaal die ik gebroken op de bovenste ovenplaten zag liggen? Er zat nog meer examenwerk in de oven…………oh nee.

gebroken

breuk

 

 

 

 

 

 

 

Opeens wist ik het: dit laatste werk heeft niet genoeg tijd gekregen om goed droog te worden! Voor ons examen moeten we ook een fotoverslag maken en terugkijkend op mijn telefoon-foto’s kon ik zien dat de datum waarop het werk was afgedraaid en ge-sgraffitood maar 2 dagen eerder was dan de datum waarop het werk in de oven was gegaan. DOM! Er is gewoon niet genoeg droogtijd geweest. Op school leer je bijna als eerste waar je op moet letten tijdens het droogproces van je werk, de temperatuur van de klei is een belangrijke aanwijzing: heeft de klei de temperatuur van de omgeving, voelt de klei niet meer koud aan? Iemand vertelde mij ook pas dat je kunt likken aan de klei en op die manier kunt voelen of de klei goed droog is. Wat een leermoment is dit geweest, het zal niet snel weer gebeuren dat ik iets in de oven zet dat nog niet droog genoeg is. En voor de zekerheid altijd eerst droogstoken is ook een goede manier, net als de oven langzaam laten opstoken.

Gelukkig is de schade beperkt gebleven tot de 2 bovenste werkstukken, de rest kwam prima uit de oven. Lucky me! En inmiddels tel ik voor 2 want ik ben een gewaarschuwd mens.

 

 

You may also like

1 comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen